Alida Dors

Alida Dors

Alida Dors is artistiek leider van haar eigen Stichting BackBone. Daarnaast is ze artistiek leider van de hiphopbeweging Solid Ground Movement. Haar werk is geëngageerd en altijd vertrekkend vanuit het hiphop idioom. Alida Dors weet bruggen te slaan; tussen danstalen en tussen publiek. Tegelijkertijd blijft ze het onbekende opzoeken. Alida wil het hiphopvocabulaire verdiepen, linken met andere kunstdisciplines en is altijd bezig om haar publiek te verbreden.

In 2012 won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Dors verdiept het hiphopvocabulaire van binnenuit en verbindt deze met andere kunstdisciplines. Met haar persoonlijke verhaal die zij in haar voorstellingen verwerkt, vindt ze aansluiting bij een breed publiek. Dors gaat voor haar voorstellingen regelmatig de samenwerking aan met choreografen, musici en woordkunstenaars zoals Typhoon, Diego Soifer, André Gingras, Krisztina de Châtel en Erik Kaiel. Met haar minimalistische hiphoptaal wordt True Colors alweer haar vierde zelfstandige productie.

Hoewel hiphopdans een zeer jonge vorm is, heeft het alles in zich om verhalen met een lange spanningsboog te vertellen. Het is niet louter een jongerentrend. Hiphop is de oorsprong van waaruit ik mijn danstaal ontwikkeld heb, en zal naar alle waarschijnlijkheid een bron van inspiratie blijven.” A. Dors